Frisör

Det tredje yrket som kommer att behandlas i detta avsnitt är frisöryrket som verkligen skiljer sig från yrket programmerare. Yrket frisör är ett av många yrken där man arbetar med människor, vilket kan vara otroligt härligt om man själv är en öppen och pratsam person. Förutom att tycka om att prata med människor är det lika viktigt att ha den estetiska känslan då yrket innebär en hel del estetiska moment så som färgning och toning för olika sorters hår och kvalitéer. Jobbfronten ser även den mycket ljus ut för frisörer och många väljer att starta eget efter avslutade studier. Andra föredrar att hyra en stol hos en redan etablerad salong för att skapa ett återkommande klientel av kunder.

Att utbilda sig till frisör brukar många säga är ett av de roligaste upplevelserna man kan få. Utbildningen går till största delen ut på att lära sig klippa, behandla hår på rätt sätt och konsten att kunna leverera det som kunden önskar och vill ha. Det som kanske inte många känner till är att yrket även kräver en hel del bakomliggande kunskaper när det kommer till kemi. För att veta hur man till exempel blandar ihop rätt färger med varandra krävs väldigt mycket eftertanke och noggrannhet. Många frisörutbildningar går att välja redan på gymnasienivå, vilket innebär att du som har eller ska sluta nian redan här kan välja en utbildning som genererar yrke direkt efter gymnasiet. För de som redan har passerat denna perioden finns det många och bra skolor att välja mellan. Det bör dock nämnas att en del av dessa får man som privatperson bekosta själv, men det kanske kan vara värt det i slutändan.

Som tidigare nämnts är detta bloggen för dig som vill inspireras och få mer information om aktuella yrken. Valen kan vara många och det kan därför vara bra med lite extra hjälp på traven. Verkade ovanstående yrken inget för dig, så bara lugn. Hemsidan Bärfis uppdateras kontinuerligt med fler och intressanta yrken, så håll utkik med jämna mellanrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *